QUAN ELS ALUMNES VEUEN AMOR DE PARE EN EL MESTRE I DILIGÈNCIA EN EL SEU APROFITAMENT, VÉNEN DE GUST A L'ESCOLA.
JOSEP DE CALASSANÇ, 1633

dijous, 15 de novembre del 2012

TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI


TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI


QUÈ SÓN I COM AFECTEN?

L’anorèxia nerviosa, la bulímia i els trastorns per afartament són malalties que es caracteritzen per l’adopció de conductes anòmales davant l’alimentació, i per la insatisfacció davant la propia imatge corporal. La persona que els pateix menja poc o impulsivament fins a afartar-se, vomita, fa exercici de forma exagerada, abusa dels laxans o pren diürètics, sempre amb el desig insatisfet d’estar prima.


QUI AFECTEN?

Els trastorns del comportament alimentari (TCA) afecten més del 5% dels adolescents i joves, però també es produeixen en adults.

Estan causats per una combinació de factors (biològics, psicològics, socials i culturals) que fan que la persona arribi a perdre el control sobre el cos, la ment i la conducta. Les persones que els pateixen tenen l’objectiu d’aprimar-se però mai no es veuen prou primes; s’aïllen, esdevenen insegures i tenen l’autoestima baixa, però no reconeixen que alguna cosa va malalment.


QUÈ SÓN I QUINES CONSEQÜÈNCIES TENEN?

L’ANORÈXIA nerviosa es caracteritza per començar i portar una dieta restrictiva amb el desig d’arribar a un pes per sota del normal i mantenir-lo. Aquesta pèrdua de pes es un inici és voluntaria, però després la persona malalta perd el control sobre el seu cos.

LA BULÍMIA nerviosa es distingeix de l’anorèxia per l’adopció de conductes de purga amb l’única finalitat de no augmentar de pes i disminuir-lo.

EL TRASTORN PER AFARTAMENT, en què s’ingereixen grans quantitats de menjar, té com a conseqüència immediata el sobrepès, l’obesitat i tots els riscos que hi estan associats.

Tots aquests TCA produeixen alteracions biològiques i psicològiques importants en les persones malaltes i també els ocasionen un greu procés de desadaptació a l’entorn, que els aïlla dels amics i amigues i altera seriosament les relacions amb la familia.

La familia, que veu modificats els seus hàbits i relacions, pateix intensament la malaltia i com a conseqüència tendéis a la desorganització. En la gran majoria de cosos és necesaria l’ajuda terapéutica.


COM ES TRACTEN?

Han de dur a terme el tractament dels TCA equips multidisciplinaris de professionals especialitzats per atendre les complicacions mediques, psicològiques, socials i familiars que sorgeixen. No hi ha un tractament únic estàndard de la malaltia, sinó que s’ha d’adaptar a les característiques de cada persona.


QUÈ CAL FER DAVANT D’UN CAS DE SOSPITA?

En funció de l’edat de cada persona, cal consultar el seu pediatre o metge, i si la persona es nega a rebre ajuda i tractament perquè considera que no pateix cap malaltia, cal fer-li veure la importancia dels riscs físics, psicològics i socials a què està esposada, la seva gravetat i la necessitat de seguir un tractament expecialitzat quan calgui.


RECOMANACIONS PER EVITAR RISCOS


L’autoimposició de dietes restrictives i /o peculiars d’alimentació, així com l’adhesió excesiva als models culturals i a l’esteriotip físic d’estar prim, són un greu perill per a la salut i una porta d’entrada als TCA.

Per evitar el risc dels TCA són molt importants els hàbits saludables en l’alimentació de la familia: dietes completes, equilibrades i en companyia. Almenys un cop al dia, per dinar o per sopar, la familia s’hauria de reunir per compartir l’àpat. També caldria fomentar l’esperit crÍtic enfront de les exigències de la moda i l’exagerada valoració de l’aparença física.


BIBLIOGRAFIA:

Servei d’orientació de l’associació contra l’anorèxia i la bulímia (ACAB)

http://www.gencat.cat/salut