QUAN ELS ALUMNES VEUEN AMOR DE PARE EN EL MESTRE I DILIGÈNCIA EN EL SEU APROFITAMENT, VÉNEN DE GUST A L'ESCOLA.
JOSEP DE CALASSANÇ, 1633

PROESC


PROESC: AVALUACIÓ DELS PROCESSOS D’ESCRIPTURA

1. Introducció
En el llenguatge escrit les coses no són molt diferents, ja que els treballs realitzats sobre lectures superen àmpliament als realitzats sobre escriptura. Només donant una ullada als llibre publicats en espanyol en els últims anys sobre aquestes dues matèries per descobrir que existeix un elevat nombre de títols sobre lectura i comprensió lectora i un escàs nombre dedicat a la escriptura. Aquest desequilibri també es pot apreciar en les proves d’avaluació, ja que es poden trobar bastants materials sobre lectura i molts pocs sobre escriptura.
Però on existeix un vuit molt important és en las proves d’avaluació de l’escriptura elaborades des de l’enfocament cognitiu. Tot i que s’han aconseguit molts avenços  en l’estudi dels processos cognitius que intervenen en l’escriptura, poc han variat els mètodes d’ensenyar a les aules i les tècniques d’avaluar.
La finalitat d’aquesta prova, és proporcionar una eina d’avaluació de l’escriptura que, basada en l’enfocament cognitiu, aporti informació sobre cada un dels components de l’escriptura.

2. Fonamentació teòrica: processos cognitius que intervenen en l’escriptura
L’escriptura és una destresa molt complexa per que exigeix atendre a diferents aspectes simultàniament. Escriure una simple nota per deixar-la enganxada a la nevera ja exigeix pensar el missatge que es vol transmetre, escollir les paraules adequades per expressar-ho, promoure els moviments de la mà precisos perquè les lletres tinguin la mida i la forma adequada, etc. Per tant no és estrany que molts nens mostrin dificultats en l’adquisició d’aquesta destresa i que els tipus de dificultats que poden aparèixer siguin bastant variades: alguns nens mostren dificultats ortogràfiques, altre per transformar correctament els sons en lletres i altres, en fi, en l’exposició de idees de manera ordenada.
La psicologia cognitiva ha acumulat un enorme quantitat de coneixement en els últims anys sobre els processos intervinents en l’escriptura que permeten saber quina destreses són necessàries per l’adquisició de cada un dels aspectes de l’escriptura i ha suggerit pautes sobre com ensenyar aquestes destreses. L’objectiu de la bateria d’escriptura es, partint dels coneixements aportats per la psicologia cognitiva, avaluar cada un dels aspectes que constituïssin el sistema d’escriptura, des de els més complexes, com pot ser la planificació de les idees, als més simples, com poden ser l’escriptura de síl·labes. Però abans de passar a descriure les diferents tasques que composen la bateria és precís fer una breu descripció dels processos cognitius que intervenen en l’escriptura (Cuetos, 1991; Sánchez i Cuetos 1998).
Quan es tracta d’escriptura creativa, per exemple redacta un conte, escriure una carta o respondre una pregunta d’un examen, el que primer que hem de fer és decidir que anem a escriure i amb quin objectiu. Per exemple, si es tracta d’una carta a un amic que fa temps que no veiem hem de decidir que volem explicar, intentant recordar totes les coses que han succeït durant la seva absència i que siguin del seu interès; si és respondre a una pregunta d’examen hem de buscar en la memòria tota la informació que tenim sobre aquest tema. Una vegada recuperada la informació hi ha un procés de selecció i organització d’aquest material en funció dels objectius; de selecció perquè del procés de busqueda sorgeixen informacions que resulten irrellevants pel que es vol transmetre, i d’organització perquè hem de donar algun tipus d’ordre a aquesta informació, sigui cronològic, espacial o d’importància, per què l’escriptor no resulti caòtic. Aquesta activitat de preparació mental del que anem a escriure rep el nom de planificació i és la més costosa i la que més temps requereix de totes les activitats que intervenen en l’escriptura.
Decidit ja el missatge que es vol transmetre comença el procés de selecció de les oracions amb les que expressar aquest missatge. Hi ha molts tipus diferents d’oracions i l’elecció en cada moment d’un tipus o d’un altre depèn de factors molt diversos, tant lingüístics com pragmàtics. Els signes de puntuació són la representació escrita dels trets prosòdics de la parla; per l’ho tant, perquè es pugui entendre un escrit necessita tenir ben col·locats aquest signes.
El següent estadi de l’escriptura és el de selecció lèxica. Durant la construcció d’oracions utilitzem armadures en els que estan especificats tots els papers dels seus components (subjecte, verb, objecte...), però no especifiquem les paraules concretes que componen l’armadura. En aquest estadi, sabem que hi ha un substantiu o un verb en forma activa però encara està per decidir quin substantiu és o de quin verb es tracta. El procés de recuperació de les paraules que componen l’oració és posterior i implica seleccionar el terme lèxic  més adequat per el significat que volem expressar i amb la forma ortogràfica correcta. La selecció lèxica es fa en funció d’una sèrie de criteris que estan presents a l’hora d’escriure.
En quant a la forma ortogràfica, el procediment més simple per aconseguir-la seria recuperant la forma fonològica com si fóssim a pronunciar-la i transformant desprès cada so o fonema que compon la paraula en la seva corresponent lletra o grafema. Aquest procediment d’escriptura , conegut amb el nom de mecanisme de conversió fonema-grafema o, simplement, ruta fonològica, permet escriure qualsevol paraula regular encara que sigui desconeguda, es a dir, funciona amb totes aquelles paraules que estan compostes per sons al que només els correspon una lletra (/t/, /d/, /m/, /s/...). No obstant, l’ús d’aquesta via requereix la realització de tres tasques diferents. Exemple, escriurem la paraula carta, per escriure aquesta paraula l’alumne ha de prendre consciencia de que /karta/ es divideix en parts més petites que són els fonemes i que, per l’ho tant, cada fonema ha de tenir una representació gràfica (grafema). En segon lloc, ha d’assignar a cada fonema un grafema (conversió fonema-grafema). Y per últim, ha de col·locar cada grafema en el seu lloc, fent coincidir la seqüencia fonètica amb la grafema. Quant alguns d’aquest processos fallen, es poden cometre diferents tipus d’errors. L’error més comú és l’omissió. Si l’alumne no és conscient d’un fonema o no recorda quin grafema l’hi correspon, simplement l’omès i així, en l’exemple anterior pot escriure “cata”. Un altre tipus d’error també freqüent és la substitució. Si l’alumne no ha afermat la relació entre fonema-grafema pot substituir un grafema per un altre, per exemple quan escriu “zarta”, substitueix la “c” per la “z”. Un altre tipus de dificultat és la que deriva de no fer coincidir la seqüencia fonètica amb la grafema, i en aquest cas l’error més característic és d’inversió; “crata” per “carta”. Aquest errors solen ser molt freqüents en els moments inicials del aprenentatge de l’escriptura, més en el dictat que en la copia, i es donen en major mida en les síl·labes complexes CCVC i CCV que en las paraules simples.
Però que passa amb les paraules formades per sons que poden representar-se de dos formes diferents? En aquest casos la complexitat és major perquè, a més d’utilitzar la via fonològica per convertir els fonemes en grafemes, s’ha de tenir en compte que els sons tenen diferents possibilitats de ser representats. Per exemple, el so /b/ es pot representar amb la lletra “b”i “v” o el so /k/amb la lletra “k”, “c”. És necessari, per l’ho tant, disposar d’una representació ortogràfica de les paraules amb ortografia arbitraria per poder escriure-les bé. En aquest cas, el procediment a seguir és que el significat activa directament la representació escrita sense necessitat de descompondre paraules en els seus fonemes/grafemes. Aquest procediment d’escriptura és la ruta directa o lèxica.
En definitiva per obtenir la forma ortogràfica de les paraules disposem de dos processos: el fonològic, convertint cada so de la paraula en el seu corresponent grafema, i el lèxic, recuperant directament la forma ortogràfica de la paraula. El procediment fonològic és útil per escriure paraules desconegudes, sempre que  siguin regulars, i el lèxic és útil per escriure paraules d’ortografia arbitraria, sempre que siguin conegudes.
Finalment, entren en acció els processos motors destinats a convertir les paraules, que fins aquest moment no són més que representacions mentals, en signes gràfics visibles. Aquest procés ha de prendre diferents decisions com són la selecció del tipus de lletra (cursiva o script, majúscula o minúscula), el tipus de moviments a realitzar (diferent si s’escriu sobre un paper o sobre la pissarra), etc.
Quan en comptes d’escriptura creativa es tracta d’escriptura reproductiva (dictats), la tasca es simplifica enormement perquè es prescindeix dels processos superiors de planificació i de selecció de les estructures sintàctiques. En el cas del dictat es parteix de les paraules parlades que emet la persona que dicta; per l’ho tant, només són necessaris els processos de recuperació de la forma ortogràfica de les paraules i dels processos motors. Per la realització del primer procés disposem de les dues vies descrites, lèxica i fonològica, depenent del tipus de paraula a escriure (desconeguda o amb representació a la memòria respectivament). Per la realització del segon procés és necessari conèixer les regles que indican quant s’ha d’escriure en majúscula i posseir els patrons motors que permeten escriure les lletres amb precisió i rapidesa.

3. Descripció de la prova
3.1 Fitxa tècnica
Nom: PROESC. Avaluació dels processos d’escriptura
Autors: Fernando Cuetos Vega, José Luis Ramos Sánchez y Elvira Ruano Hernández
Aplicacions: individual o col·lectiva
Àmbit d’aplicació: 3è de Primària a 4rt ESO
Duració: entre 40 i 50 minuts.
Finalitat: Avaluar els principals processos implicats en l’escriptura i la detecció dels errors.
Baremació: Punts de tall per cada curs en cada prova i en el conjunt de la bateria
Materials: manual i full de respostes A i B.
3.2 Estructura
La bateria de sis proves destinada a avaluar vuit aspectes de l’escriptura. Les tasques són:
  • Dictat de síl·labes: Consta de 25 síl·labes que tracten de reflexa les principals estructures sil·làbiques. CV, VC, CVC, CCV, CCVC, CVVC i CCVVC.
  • Dictat de paraules: format per dues llistes de 25 paraules cada una. La llista A conté paraules d’ortografia arbitraria. La llista B paraules que segueixen regles ortogràfiques. En concret, s’han seleccionat paraules que es regeixen per les següents regles (Chacón, 1997).
  • Dictat de pseudoparaules: Es tracta de 25 paraules inventades. Las 15 últimes estan subjecte a regles ortogràfiques.
  • Dictat de frases: Un text amb sis frases format per vuit oracions, dos d’elles interrogatives i una exclamativa, en el que apareixen noms propis i paraules accentuades.
  • Escriptura d’un conte: Es demana a l’alumne que escrigui un conte o historia, el que prefereixi. Si no se l’hi acudeix ningun se’ls hi pot suggerir algun clàssic.
  • Escriptura de una redacció: Es demana que escriguin una redacció sobre algun animal conegut. Si no se’ls acudeix cap, se’ls pot suggerir alguns com els ossos, els tigres, els llops, etc.
Els aspectes que tracta d’avaluar aquesta prova són:
-         Domini de les regles de conversió fonema – grafema
-         Coneixement de l’ortografia arbitraria
-         Domini de les regles ortogràfiques
-         Domini de les regles d’accentuació
-         Ús de les majúscules
-         Ús dels signes de puntuació
-         Capacitat de planificació d’un text narratiu
-         Capacitat de planificació d’un text expositiu
En el primer pas en l’aprenentatge de l’escriptura, sens dubte, conèixer les regles fonema – grafema, es a dir, establir la relació entre els sons de la parla i els signes escrits (ruta fonològica). L’establiment d’aquesta relació no sempre és fàcil degut a l’arbitrarietat que existeix entre els fonemes i els grafemes. Espacialment resulten difícils els grafemes dependents del context, el fet d’utilitzar diferents grafemes en funció de les vocals que els segueixen suposa un element addicional de confusió. Es per això que molts nens manifesten dificultats en l’adquisició d’aquest procés, en especial els que tenen escasses habilitats lingüístiques i en grau extrem els nens dislèxics. Per l’avaluació d’aquest important component de l’escriptura utilitzem dues tasques: dictat de síl·labes, per comprovar si coneix aquelles regles, i el dictat de pseudoparaules, per comprovar si sap utilitzar-les quant les síl·labes formen part d’una unitat major.
El segon pas important en l’aprenentatge de l’escriptura és desenvolupar representacions mentals de les paraules d’ortografia arbitraria (ruta lèxica). Per l’avaluació d’aquest component utilitzem el llistat A de la prova de dictat de paraules, ja que es tracta de paraules de les quals l’ortografia no es pot deduir per les regles ortogràfiques i només es possible escriure-la bé si es coneixen les paraules.
Donat que moltes paraules es poden escriure correctament si es coneixen algunes regles ortogràfiques, és important separar aquest aspecte i avaluar-lo independentment. De fet, alguns nenes tenen major execució amb paraules que segueixen regles ortogràfiques que amb paraules d’ortografia arbitraria, ja que disposen d’una bona memòria verbal per memoritzar la regla. Altres mostren el patró contrari: millor execució amb les paraules d’ortografia arbitraria degut a la seva bona memòria visual. Per aquesta raó, disposem de dos proves: la llista B del dictat de paraules i els 15 últims ítems del dictat de pseudoparaules. En els dos casos es comprova el coneixement de determinades regles ortogràfiques, però en un cas s’utilitzen paraules i en l’altre pseudoparaules, donat que poden escriure bé les paraules, no perquè coneixen la regla, sinó perquè coneixen la seva ortografia correcta. Es per l’ho tant molt interessant contrastar l’execució entre la llista A i B de les paraules i entre llista B i els 15 últims ítems de les pseudoparaules.
Per comprovar l’ús de les majúscules, accents i signes de puntuació s’utilitza el dictat de frases. En aquest dictat es tenen en compte 15 paraules accentuades, 10 paraules que s’escriuen en majúscula i 8 signes de puntuació.
Finalment, per comprovar la capacitat de planificació s’utilitzen dos tipus de tasques: l’escriptura d’un conte i l’escriptura d’una redacció, ja que es tracta de dues escriptures diferents (la narrativa i l’expositiva) que tenen gramaticals diferents. En general, les estructures narratives resulten més fàcils perquè tenen uns components molt definits que els nens no adquireixen des de molt habita (introducció, succés, desenllaç...).
Les estructures expositives solen resultar difícils perquè exigeixen un altre tipus d’organització dels coneixements completament diferents.

4. Nomes d’aplicació i correcció
4.1 Instruccions generals
PROESC es pot aplicar individualment o en grup. Quant s’aplica en grup s’ha de procurar que no sigui molt nombrós. A més a més, s’ha de pronunciar molt clar i varies vegades cada estímul amb la finalitat de que no es produeixin errors de percepció. Especialment , la pronunciació ha de ser molt clara amb les síl·labes i les pseudoparaules.
Es recomana aplicar la bateria en dos sessions per no cansar a l’estudiant. La seqüència que hem de seguir, dictat de paraules (llista A i B), dictat de frases i escriptura d’un conte en la primera sessió, i les altres tres, dictat de síl·labes, dictat de pseudoparaules i escriptura d’una redacció, en la segona sessió.
Quan no es disposa de molt de temps es pot aplicar de forma abreviada amb les quatre proves que permeten una avaluació dels principals processos: Dictat de paraules (llista A), dictat de pseudoparaules, dictat de frases i redacció.
Per facilitar la localització, les proves que formen part de l’aplicació arbitraria apareixen marcades amb un asterisc en l’apartat d’instruccions especifiques.

4.2 Instruccions específiques
S’entrega al subjecte les fulles de resposta A i B, deixant cap amunt la cara en la que apareix escrit en nom de la prova PROESC. Se l’hi demana que obri la fulla A i que anoti les seves dades personals, en la part superior.
A continuació es llegiran les instruccions de cada prova que apareixent en els següents apartats. L’ordre en que es presenten les instruccions es correspon amb l’utilitzat durant la fase de tipificació; però, el examinador podrà variar l’ordre.

4.2.1 Dictat de paraules
“ ara et dictaré dos llistes de paraules, una a una, perquè les escriguis en la fulla de respostes A. Comença a escriuré en la part de la fulla on apareix el número 2 dintre d’un cercle. Primer et dictaré la llista A i després la llista B. Intenta escriuré bé”
Es repeteix dues vegades cada paraula, a poc a poc i pronunciant bé. Si algun nen demana que es repeteixi alguna paraula se l’hi repeteix una vegada més.
Llista A: ortografia arbitraria (*)
  1. jefe                        10. lluvia                              19. vulgar            
  2. bulto                     11. yegua                              20. echar
  3. ojera                     12. harina                            21. bomba
  4. mayor                   13. balanza                          22. inyectar
  5. humano                                14. llevar                              23. volcar
  6. valiente                15. coger                              24. milla
  7. bolsa                     16. venir                               25. ahorro
  8. genio                     17. urbano
  9. zanahoria            18. llave
 
 












Llistat B: ortografia reglada
  1. burla                     10. tiempo                            19. busto
  2. cantaba                                11. recibir                            20. grave
  3. reservar                               12. alrededor                      21. viaje
  4. octava                   13. cepillo                            22. enredo
  5. hueso                    14. contabilidad                 23. huerta
  6. rey                         15. Israel                              24. escribir
  7. debilidad             16. buey                                               25. sombra
  8. coraje                   17. pensaba
  9. conservar             18. arcilla
 
 














4.2.2 Dictat de frases (*)
“Farem un dictat. Aniré dictant sis frases i tu les aniràs escrivint, una a una, sobre les ratlles que apareixen en la part 4 de la fulla. Posa atenció i escriu bé cada paraula, els accents, els signes de puntuació. Escriu cada frase en el seu espai corresponent”.
Les frases estan separades per una ratlla discontinua. Es dicta cada frase completa dues o tres vegades.
FRASE 1.                Juan cogió el libro de química y se fue a estudiar al salón.

.....................................................................................................................................................................

FRASE 2.                                Si aprobaba todos los exámenes, el miércoles se iría con su primo Antonio a Barcelona a ver un partido de fútbol entre España y Francia.
.....................................................................................................................................................................

FRASE 3.                Su hermana Sandra le preparó un café con leche y azúcar y se lo puso encima del mármol de la mesa.
.....................................................................................................................................................................

FRASE 4.                Le preguntó a Juan: ¿tienes un lápiz?
.....................................................................................................................................................................

FRASE 5.                Y el chico le respondió: ¿te sirve un bolígrafo?
.....................................................................................................................................................................

FRASE 6.                ¡ Por supuesto!

 
 
















4.2.3 Escriptura d’un conte
Ara escriuràs un conte. Pots escollir el que vulguis, pot ser un molt conegut o un que conegui poca gent. No pot ocupar més que aquesta pàgina, però ha d’estar complet, inclòs el títol”.

4.2.4 Dictat de síl·labes
“ Et dictaré unes quantes síl·labes, una a una, perquè les escriguis en la fulla A, comença a escriure a la part 1, a l’esquerra de la fulla, en la casella on apareix escrita la paraula síl·labes. Presta atenció i mira d’escriure-les bé”.
Cada síl·laba es repeteix dues vegades, a poc a poc i pronunciant bé. Si algun nen demana que se l’hi repeteixi alguna síl·laba, se l’hi repeteix una vegada més.
  1. fo                           10. ur                     19. plen
  2. ja                           11. bli                    20. ju
  3. du                          12. ral                   21. glas
  4. os                           13. tre                    22. trian
  5. mer                        14. zo                     23. gue
  6. tun                         15. an                    24. za
  7. il                            16. güi                   25. dien
  8. pri                          17. fuen
  9. ga                           18. go
 
 











4.2.5 Dictat de pseudoparaules (*)
Et dictaré una llista de paraules inventades, una a una, perquè les escriguis. Comença a escriure a l’apartat 3 que apareix en la zona superior dreta de la fulla A. Posa atenció i intenta escriure bé”.
Es repeteix cada paraula dues vegades, a poc a poc i pronunciant molt bé. Si algun nen demana que es repeteixi alguna pseudoparaules se l’hi repeteix una vegada més. Las 15 últimes són pseudoparaules amb regles ortogràfiques.





  1. olcho                     10. drubar                            19. seraba
  2. sirulo                    11. fley                                  20. huema
  3. urdol                     12. zampeño                        21. remba
  4. ropledo                 13. huefo                              22. proy
  5. galco                     14. alrida                             23. gurdaba
  6. crimal                   15. busfe                              24. onreda
  7. erbol                     16. ampo                              25. grodilla
  8. bloma                   17. salpillo
  9. grañol                   18. burco
 
 








4.2.6 Escriptura d’una redacció (*)
“ara escriuràs lo millor que puguis una redacció sobre algun animal que a tu t’agradi o del que sàpiga molt. El que tu prefereixis. No pot ocupar més d’una pàgina”.

4.3 Normes de correcció i puntuació
Per trobar les puntuacions directes de les proves dictat de síl·labes, paraules, pseudoparaules i frases, no hi ha més que desenganxar la primera pàgina del autocoretgible i comparar les respostes escrites per nen amb les opcions correctes que apareixen en la fulla de copia. En cap cas s’admeten puntuacions decimals. En les proves de dictat de síl·labes, paraules i pseudoparaules s’assigna un punt per cada resposta correcta. En el dictat de pseudoparaules, dins de l’apartat de les regles ortogràfiques es comptabilitzen els encerts en els últims 15 elements de la prova (11 al 25).
En el dictat de frases es puntua separadament tres aspectes: accents, majúscules i signes de puntuació. Per facilitar la coerció, en la fulla de copia apareixen ressaltat en blanc les respostes correctes sobre les que el examinador ha de centrar l’atenció. En el cas dels accents, no hi ha més que contar el nombre de paraules correctament accentuades. Per aconseguir la puntuació directa del nen en el ús de les majúscules, contem el nombre de paraules amb la lletra majúscula marcada en blanc en la fulla de copia. La coerció dels signes de puntuació és semblant a les anteriors, a excepció de l’ús dels dos punts (:)  i dels signes d’interrogació i exclamació. En el primer cas, es comptabilitzen com encerts (un únic punt) si el nen escriu els dos punts en un o en els dos casos. En els signes d’interrogació i exclamació, es comptabilitzen com un únic punt si el subjecte escriu correctament, en cada cas, els dos signes (obertura i tancament). La resta de signes de puntuació obtenen un punt per cada signe escrit correctament.
Finalment, en l’escriptura del conte i en la redacció s’assigna un punt per cada un dels criteris que s’exposen en els apartats “correcció de l’escriptura d’un conte” i “coerció de l’escriptura de la redacció”.

4.3.1 Correcció de l’escriptura del conte
Es puntuen dos aspectes: contingut i coherència-estil.
Dintre dels continguts es dona un punt per cada un dels següents apartats.
  • Té una introducció amb referència al temps i al lloc.
  • Fa una descripció física o psicològica dels personatges.
  • Existeix almenys un succés amb conseqüències.
  • Hi ha un desenvolupament coherent.
  • És original (no es un conte/historia coneguda). S’intenta puntuar la creativitat i no la memòria de reproducció de contes coneguts.
Dins de la coherència-estil es dóna un punt per cada una d’aquestes condicions:
  • Les idees mantenen una continuïtat lògica. No hi ha salts en la narració
  • Existeix un sentit global i unitari de la història, de tal forma que al concloure la historia tenim un sentit d’unitat d’algú tancat i amb una mateixa estructura.
  • S’utilitzen algunes figures literals (diàlegs, descripcions...) encara que siguin molt senzilles i no incloguin els signes de puntuació.
  • Utilitza oracions complexes (almenys 5) i ben construïdes.
  • Riquesa en expressions i vocabulari.
La puntuació total màxima en aquesta prova és 10 punts.

4.3.2 Correcció de l’escriptura de la redacció
Aquí també es puntuen dos aspectes: continguts i presentació.
Dins dels continguts es puntuen aquest 5 aspectes:
  • Hi ha una definició del animal en la que apareix, al menys, dos trets definitoris.
  • Descripció d’almenys dos trets dels aspectes físics.
  • Descripció d’almenys dos trets de la forma de vida i l’habitat.
  • Almenys dos tipus o races.
  • La redacció ocupa més de la mitat de la pàgina aportant informació rellevant.
Dins de la presentació es puntua aquest cinc aspectes:
  • L’escrit està ben organitzat, presentant successivament les diferents informacions sense barrejar ni repetir idees.
  • Existeix continuïtat i coherència lineal entre les idees, sense salts bruscos.
  • Utilitza vocabulari tècnic bàsic per donar la informació.
  • Utilitza expressions que serveixen per iniciar un nou concepte, part o idea.
  • Utilitza oracions complexes que són gramaticalment correctes i amb certa mida. Almenys cinc oracions complex.
La puntuació màxima és de 10 punts.

4.3.3 Resum de puntuacions i perfil individual
Un cop obtenim la puntuació directa en cada una de les proves, s’anota a la fulla A del alumne, el resum de puntuacions i s’elabora el perfil de rendiment en l’escriptura. Per laborar aquest perfil s’anoten les puntuacions directes aconseguides en cada una de les proves i posteriorment, en funció del nivell de l’alumne, s’anota la categoria que li correspon a aquest puntuació. Per trobar l’equivalència de les puntuacions directes amb les categories, s’ha de consultar la taula corresponent a l’apartat 7 (normes interpretatives).
Els punts de tall són útils per elaborar el perfil de rendiment i identificar els processos d’escriptura forts o dèbils.

5. Justificació estadística
5.1 Mostra de tipificació
Les proves van ser aplicades col·lectivament a una mostra de 1.060alumnes dels cursos de 3r de primària a 4rt ESO. Aquesta mostra de tipificació va ser obtinguda de diferents centres públics i privats d’educació primària i instituts de secundària d’Extremadura i del principat d’Astúries. La distribució de la mostra segons el tipus de centre i el sexe dels alumnes es presenta a la taula.

CURS
TIPO DE CENTRE
SEXE
TOTAL
PÚBLIC
PRIVAT
HOME
DONA
EDUCACIÓ PRIMÀRIA
38
66
49
55
104
4rt
40
96
67
69
136
35
76
60
51
111
53
81
73
61
134
EDUCACIÓ SECUNDÀRIA
1r
23
107
71
59
130
2n
35
87
48
74
122
3r
73
80
77
76
153
4rt
88
82
92
78
170
TOTAL
385
675
537
523
1.060

5.2 Anàlisi estadístic
En primer lloc, es van analitzar les diferencies de les puntuacions de cada una de les proves i del total de la bateria, en  funció del curs en el que estudiaven els subjectes. Mitjançant l’anàlisi de variança es va trobar que la puntuació mitjana de les variables contemplades és major conforme augmenta el curs, excepte en la prova d’escriure síl·labes, donada la seva senzillesa la realitzen correctament la majoria d’alumnes.
L’increment de les puntuacions mitjanes és molt pronunciat en els cursos d’educació primària, estabilitzant-se a l’arribar a secundària. Aquest resultats eren previsibles: els processos i subprocesos que avalua PROESC són de naturalesa bàsica, i en condicions normals, s’aprenen durant les primeres fases d’escolarització; en els cursos superiors aquests processos estan, en gran part, consolidats i automatitzats en aquells subjectes que no presenten dificultats.

5.3 Fiabilitat
La Fiabilitat és un requisit imprescindible en qualsevol instrument de mesura, especialment en els testos dissenyats per la orientació individual. Un instrument és fiable quan les medicions que es realitzen amb ell estan lliure d’errors de mesura, es a dir, son consistents. Per aquest motiu, un dels procediments estadístics més utilitzats per calcular la fiabilitat d’un test en una sola aplicació ha sigut el coeficient alfa de Cronbach. Aquest coeficient indica el grau en que covarien els ítems del test, el que suposa un indicador de la seva consistència interna (Muñiz, 1994). En el cas de la bateria PROESC, es va obtenir un valor de 0.82 en el coeficient alfa, pel que es pot considerar que la prova té una bona consistència interna.

5.4 Validesa
La validesa en un test indica el grau en que la prova mesura allò que pretén mesurar. Existeixen múltiples tipus de validesa y una gran varietat de mètodes i tècniques pel seu càlcul. Entre els tipus de validesa existents estarien la validesa referida a criteris i la validesa factorial. La primera es sol trobar a partir de la coerció de les puntuacions d’una prova amb un criteri extern en estreta relació amb la variable psicològica mesurada pel test. La validesa factorial pren el seu nom del procediment matemàtic que s’utilitza per trobar-la i pretén confirmar l’estructura que subjuga a un conjunt de variables. Aquest dos tipus de validesa són els que presentem en els següents apartats, ja que s’ha considerat important el fet d’apreciar la capacitat que té l’instrument per predir el criteri acadèmic habitual, i com s’agrupen les diferents proves que la bateria conté com mesura dels processos d’escriptura. Tot i els bons resultats obtinguts, encara es habita per confirmar la validesa d’una prova que ha començat a caminar entre psicòlegs i psicopedagogs.

5.4.1 Validesa criterial
S’ha utilitzat coma criteri extern la valoració del professor. Es va demana als professors de cada curs que puntuessin als seus alumnes segons “la seva capacitat d’escriure en una escala de 0 a 10”.  No se’ls indicava quin aspecte concret de l’escriptura havien de puntuar, simplement la capacitat escriptora del nen. Es van recollir un total de 839 valoracions d’aquest tipus. Les puntuacions, que en un principi es podria esperar que tinguessin una mitjana semblant en tots els cursos, presenten diferencies substancials depenent del curs al que pertany el nen valorat.
Es presenta a la taula 2 les mitjanes i desviacions típiques (Dt) de les valoracions diferenciades per curs, a continuació, en negreta, apareixen l’índex de correlació d’aquestes valoracions amb la puntuació total de la bateria PROESC juntament amb el respectiu nivell de significació  i la mida del grup. Ja que la valoració no és semblant en tots els grups, l’índex de correlació s’ha calculat en cada curs.


CURS ACADÈMIC
3è EP.
4rt EP.
5è EP.
6è EP.
1r ESO
2n ESO
3r ESO
4rt ESO
TOTAL
MITJANA
6,93
6,99
5,49
5,93
4,93
5,66
5,47
5,72
5,87
Dt
1,77
1,70
2,09
2,10
2,11
1,99
1,66
1,62
1,97
rxy
0,663
0,696
0,687
0,637
0,476
0,359
0,573
0,553
0,463
Sig.
0,000
0,000
0,000
0,000
0,000
0,001
0,000
0,000
0,000
N
84
110
76
102
107
80
110
170
839

En general, la prova té una bona validesa referida a criteris, si considerem com tal la valoració del professor. En tots els cursos les correlacions són bastant elevades, a excepció de 1r i 1n ESO on el valor del coeficient de correlació és algú menor. La correlació parcial de la bateria amb el criteri dels professors (0,463), controlant l’efecte del curs, és adequat per una prova que té coma principal finalitat la detecció de dificultats en l’escriptura.
Una forma de veure quines proves de la bateria preveien millor les valoracions dels professors es correlaciona la puntuació obtinguda en cada prova amb aquesta valoració.

5.6 Anàlisi qualitatiu
juntament amb les dades quantitatives és de gran importància la relació d’un anàlisi quantitatiu que ens permeti identificar i valorar els errors emesos pels alumnes en les diferents proves. Aquest errors ens aporten molta informació de cara a la intervenció, donat que els mateixos no es produeixen de forma aleatòria sinó per dificultats que els alumnes adopten en el sistema d’escriure. En aquest sentit, considerem que la identificació dels errors constitueix un dels pilars fonamentals en el que s’ha de basar el professor per proporcionar ajuda pedagògica que  l’alumne necessita per superar les seves dificultats.
Hem comprovat que els alumnes d’aquestes edats tot just cometen errors en l’escriptura de síl·labes. De fet constitueix una activitat summament fàcil per la majoria tenint en compte que la mitjana aritmètica obtinguda per tots els nivells en el dictat de síl·labes és pràcticament de de 24 punts sobre un màxim de 25. Els errors més freqüents es donen en aquells en que les lletres poden representar a més d’un so com “ga”, “güi”, “go”i “gue”, i es produeixen perquè alguns alumnes encara no tenen adquirida la relació fonema-grafema.
A nivell lèxic, s’aprecia una lleugera tendència a obtenir menor nombre d’errors en l’escriptura de paraules d’ortografia reglada que en paraules d’ortografia arbitraria, encara que en qualsevol cas les dificultats que es produeixen en el nivell ortogràfic es deuen a que els alumnes no tenen una representació correcta de la forma de la paraula, de tal manera que quant l’escriuen seleccionen una de les opcions possibles a nivell fonològic. A demés, al avaluar el coneixement i ús de les regles ortogràfiques, s’aprecia que els alumnes cometen proporcionalment més errors en l’escriptura de pseudoparaules que compleixen regles ortogràfiques que en paraules d’ortografia reglada. Aquest fenomen podria explicar-se pel fet de que el desconeixement de la regla ni impedeix al alumne tenir una representació mental de la forma de la paraula i, per tant, de la seva escriptura correcta. Però, això no succeeix amb l’escriptura de pseudoparaules que compleixen les regles ortogràfiques, la seva representació mental no existeix en l’alumne i només podrà escriuré correctament si aplica la regla ortogràfica corresponent.
En quant a l’escriptura de pseudoparaules observem que, a partir de 5è de primària, les puntuacions obtingudes són molt pròximes o superen els 24 punts (màxim 25), el que indica un gran domini de les regles de conversió fonema-grafema, així com l’ordre seqüencial dels grafemes, aspecte que, si que es té ben adquirit, evitant que els alumnes cometin errors d’inversió, substitució o omissió de lletres en les paraules. Aquest tipus d’errors solen ser més freqüents i habituals quant els alumnes estan aprenent a llegir i escriure, i es donen freqüentment en el primer cicle d’educació primària. Però, comprovem que existeixen alumnes de nivells superiors que no han arribat a automatitzar els processos de descodificació fonema-grafema i tenen greus dificultats en l’ús de la via fonològica d’escriptura.
Respecte del dictat de frases, comentarem els tres aspectes que s’avaluen mitjançant aquesta prova. Per un costat s’aprecia un significat augment de l’ús dels accents en les paraules a partir de 5è de primària. L’ús adequat de majúscules està bastant generalitzat en tots els nivells; de fet la puntuació mitja mínima dels cursos de 3è i 4rt de primària és de 9 punts (sobre 10). A partir de 5è de primària la puntuació mitjana és de 10 punts, es a dir, el màxim que els alumnes poden aconseguir. És lògic entendre l’escàs nombre d’errors en l’ús de les lletres majúscules desprès de punt i en noms propis si tenim en compte que, des dels primers moments de l’adquisició de l’escriptura, els professors solen incidir molt en aquest aspecte constituint una de les principals regles ortogràfiques durant el primer cicle d’educació primària que els alumnes automatitzen amb bastanta facilitat. En quant a l’ús dels signes de puntuació, s’observen majors dificultats en l’ús de les exclamacions que en la resta de signes avaluats.
El procés de composició (conte i redacció) constitueix una tasca més complexa de les que s’han presentat, donat que inclou la posada en marxa de tots els processos anteriorment avaluats, a més  altres recursos cognitius de nivell superior. Si es compara l’escriptura de contes amb la redacció, es comprova que aquesta última suposa major dificultat per als alumnes. L’explicació la trobem en la facilitat amb que els alumnes poden recordar contes clàssics o histories, metres que l’escriptura d’una redacció implica, al menys, disposar d’informació rellevant sobre el tema. Com és d’esperar, junt amb els recursos cognitius superiors que es posen en joc en la composició, com són la capacitat de disposar d’informació, establir l’objectiu del seu escrit i l’habilitat per organitzar les dades, s’ha de tenir en compte que les activitats de composició d’un text existeixen una gran implicació afectiva i motivacional que condiciona el resultat final. Per l’ho tant, quant s’avalua la composició hem de ser prudents en la interpretació dels resultats, el resultat pot no ser fidel al reflex del que l’alumne és capaç de compondre. En aquest sentit és convenient que, quant es proposi la composició d’un conte o una redacció, es garanteix que els alumnes trobin significatiu l’objectiu del treball que es sol·licita, donat que la composició requerirà un enorme esforç mental que no tots els alumnes poden estar disposats a realitzar
En l’últim bloc d’errors està constituït per quatre aspectes que no estan recollits directament en les proves, però que també s’han de considerar si es vol tenir una avaluació completa de l’escriptura. Fem referència a la unió-separació de paraules en les frases, a l’organització general de l’escrit i al domini dels patrons perceptius-motors. En quant al primer aspecte, existeixen alumnes que no coneixen bé les característiques distintives del llenguatge escrit enfront l’oral, pel que presenten problemes en la separació correcta de les paraules al no ser conscients de les diferents unitats lèxiques que conformen les frases. Els erros d’unió-separació adopten una gran diversitat, encara que l’error més freqüent es dona quan en la frase estan implicades partícules funcionals que solen unir-se a altres paraules de contingut o funcionals. Un segon aspecte el constituïssin els errors referits a la selecció dels alografs. Es donen casos d’alumnes que barrejant alografs; aquest tipus d’errors és poc freqüent i es dóna quant l’alumne té dificultats per recuperar de la seva memòria a llarg termini la forma correcta de la lletra. Un tercer aspecte a considerar es la forma de presentar l’escrit o d’organitzar-se en l’espai gràfic, com marges desproporcionats, separació entre les paraules, línies inclinades, etc. En últim lloc, hem d’avaluar el domini dels processos perceptius-motors, que són els de nivell més perifèric, donat que requereixen la posada en marxa i automatització de complexos moviments coordinats. En aquest aspecte els errors més freqüents són lletres dibuixades malament, escriptura en mirall, lletres desproporcionades o lletres molt inclinades.

6. Normes interpretatives
A continuació es presenta un barem per cursos de cada una de les proves i del total de la bateria. Però és necessari ser prudents amb la interpretació de les puntuacions resultants de l’aplicació de PORESC, donat que el conjunt de proves tenen com a missió la detecció de problemes d’escriptura i no una distribució dels bons o mals escriptors.
Els barems de cada prova  es mostren en taules de doble entrada. En la primera columna apareixen les proves i en les restants columnes les categories que corresponen a les puntuacions directes de cada una d’elles i del total de la bateria. L’obtenció dels punts de tall que determinen cada categoria es va estimar tenint en compte la asimetria negativa que presentaven les puntuacions. El procés a seguir per construir les categories juntament amb la seva interpretació va ser el següent:
  1. Dificultats Sí. Si la puntuació directa es situa 2 Dt per sota de la mitjana, el nen presenta dificultats en aquella àrea o procés concret. Es necessari una intervenció per recuperar el nivell adequat i millorar el seu rendiment.
  2. Dificultats Dudas. Si la puntuació directa està entre 1 i 2 Dt per sota de la mitjana, el nen no presenta clarament una dificultat, encara que tampoc té un rendiment òptim en la prova. Seria convenient avaluar a aquest nen amb major deteniment per confirmar o rebutjar l’existència d’alguna dificultat.
  3. Dificultat No. Si la puntuació directa del nen és superior a 1 Dt per sota de la mitjana, el nen no presenta dificultat alguna. Dins d’aquesta classificació, s’aporta informació ordinal, classificant-se els subjectes en tres nivell diferents:
a)      nivell baix: són nens amb puntuacions directes entre la mitjana i 1 Dt per sota d’ella. La seva capacitat en l’escriptura és normal, encara que el rendiment és lleugerament baix en comparació amb els altres nens de la seva edat i curs.
b)      Nivell mitjà: Són nens amb puntuacions entre la mitjana i 1 Dt per sobre la mitjana. La seva capacitat en l’àrea que correspon és com la de la majoria dels nens de la seva edat i curs.
c)      Nivell alt: Són nens amb puntuacions directes superiors a 1 Dt per sobre la mitjana. El seu rendiment destaca per sobre de la resta dels nens de la seva edat i curs.
Les columnes que es corresponen amb la categoria SI (existeixen dificultats) i DUDAS (existeixen dubtes sobre la presencia de dificultats) apareixen ombrejades en les taules per facilitar la seva detecció pel professional.

Barems de 2n d’ESO (relacionats amb el cas )

DIFICULTATS

MITJANA

Dt
PROVES

SI

DUDAS
NO

NIVELL BAIX
NIVELL MITJÀ
NIVELL ALT
1.Dictat síl·labes
0-20
21-22
23-24
25

24,00
1,59
2.Dictat paraules
a)ortografia arbitraria
0-17
18-20
21-22
23-25

22,61
2,60
b) ortografia reglada
0-19
20-21
22-23
24-25

23,31
1,85
3.Dictat pseudoparaules
a) total
0-20
21-22
23
24-25

23,79
1,74
b) regles ortogràfiques
0-9
10
11-12
13-14
15
12,84
1,87
4.Dictat de frases
a)accents
0-3
4-7
8-11
12-14
15
11,21
3,78
b)majúscules
0-8

9
10

9,70
0,60
c)signes de puntuació
0-3
4
5-6
7
8
6,21
1,25
5.Escriptura conte
0-2
3
4-5
6-7
8-10
5,52
1,57
6.Escriptura redacció
0
1
2-3
4-5
6-10
3,19
2,09
Total bateria
0-124
125-133
134-142
143-151
152-168
142,39
9,09



Consideracions finals
Per aconseguir una bona recuperació és fonamental el paper que ha d’adoptar el professor i l’alumne, tant en l’avaluació com en la intervenció. El professor ha de ser el guia de tot el procés d’avaluació i intervenció, i actuar com investigador i mediador. Necessàriament ha de conèixer els processo implicats en l’escriptura i, una vegada els coneix, ha d’obtenir dades sobre les quals són les que els alumnes no dominen. A partir de la identificació dels processos, el professor ha de prestar l’ajuda necessària per mediar entre el que l’alumne és capaç de fer automàticament i el que pot realitzar amb ajuda. En aquesta dinàmica de treball, és fàcil comprendre que els programes de recuperació  i l’ajuda prestada no tenen que ser iguals per tots els alumnes, donat que no és el mateix tenir dificultats en l’escriptura de pseudoparaules que en la composició de narracions. Es necessari que l’ajuda sigui utilitzada per l’alumne com un model a imitar per aconseguir els objectius de la seva recuperació. Un cop que l’alumne s’acostuma a aquesta relació d’ajuda i col·laboració és important que es revisin conjuntament les dificultats i es replantegin nous objectius.
Per la seva banda l’alumne és l’agent del seu propi aprenentatge i aquest paper ha de ser major quanta més edat tingui. Quan un alumne té un problema d’escriptura que exigeix una atenció especial, és convenient seguir diversos passos. Primer hem de crear un clima en el que l’alumne es senti comprès i acceptat. Des del principi s’ha de conèixer l’opinió de l’alumne sobre el fet de rebre atenció individualitzada. S’ha de conèixer quina consciencia té l’alumne de les seves dificultats i si es sent capaç d’abordar i resoldre-les. En la resta de sessions hem de recordar a l’alumne els èxits aconseguits i investigar sobre l’ús que fa de les estratègies rebudes i les dificultats que troba en la seva aplicació. Un segon pas és la definició del problema, s’ha de fer de manera concreta, i l’alumne ha de participar. No és apropiat que es defineixi el problema en termes generals (“ és que no se escriure”, “és que escric malament”...), sinó concretant què és el que no fa correctament. Per exemple escriu malament les paraules d’ortografia arbitraria, no pot escriure frases amb una estructura sintàctica adequada, no pot realitzar un composició escrita senzilla, etc. En el cas de que un alumne pugui tenir diferents problemes, hem de començar pel que previsiblement superar de forma més ràpida i amb més èxit. Una vegada que el alumne coneix el seu problema ha d’assumir l’objectiu de la intervenció educativa i fer-lo seu. Quan es defineix l’objectiu hem de tenir en compte dos aspectes: la especifitat (quan més precisa i específica sigui la meta s’obtindran millors resultats) i la dificultat (un nivell de dificultat moderada que li permeti assolir el millor rendiment, sempre i quant no sigui algú inassolible). En tot cas, l’alumne ha de sentir-se sempre capaç d’obtenir èxit davant les metes finals o parcials proposades. Si l’alumne té clara la meta a aconseguir, el següent pas consistirà en oferir-li els mitjans i ajudes adequades per resoldre el problema i assolir l’objectiu. Es tracta de realitzar conjuntament amb els alumnes les activitats proposades i orientar-los sobre com generalitzar-les a situacions habituals dintre i fora de l’aula. Per últim, és necessari la recapitulació per fixar els continguts en les sessions de treball, recobrar el sentit global de la intervenció, donar unitat a tot el procés d’intervenció i fixar-se nous objectius per les sessions següents.