QUAN ELS ALUMNES VEUEN AMOR DE PARE EN EL MESTRE I DILIGÈNCIA EN EL SEU APROFITAMENT, VÉNEN DE GUST A L'ESCOLA.
JOSEP DE CALASSANÇ, 1633

divendres, 30 de novembre del 2012

TEL

TEL: TRASTORN ESPECÍFIC DEL LLENGUATGE

Començo a enfocar el pràcticum II, Treballare amb una nena X de 1r ESO amb un CAD, té dislèxia i TEL.
Començem a informar-nos de totes les mancançes.

El terme de trastorn específic del llenguatge va néixer unit a una derivació dels trastorns afàsics en adults. Paulatinament ha anat desplaçant a altres més clàssics, com Alalia, audiomudez, sordesa verbal congènita, afàsia evolutiva i disfàsia.
La definició més característica sobre Trastorn Específic del Llenguatge procedeix de la ASHA (American Speech-Language-hearing Association, 1980): "Un trastorn de llenguatge és l'anormal adquisició, comprensió o expressió del llenguatge parlat o escrit. El problema pot implicar tots, un o algun dels components fonològic, morfològic, semàntic, sintàctic o pragmàtic del sistema lingüístic.
Els individus amb trastorns del llenguatge solen tenir problemes de processament del llenguatge o d'abstracció de la informació significativa per a l'emmagatzematge i recuperació per la memòria a curt termini ".
Com pot apreciar per la definició el TEL no constitueix una categoria clínica com una categorització global (Aram, 1991), sinó que es tracta d'un conglomerat de subcategories o de subgrups amb possibles factors causals diferents. Això porta a preguntar-nos si el terme TEL engloba una sèrie de trastorns diferents.
En l'actualitat el problema s'aborda des de la heterogeneïtat de la població TEL (Mendoza, 2001).
El trastorn específic del llenguatge és un trastorn que afecta una quantitat de nens que oscil entre 0.6% i el 7.4%, obeint aquestes diferències als criteris per classificar-los ia l'edat dels mateixos nens.
Un dels problemes amb els que ens trobem en referir a la població TEL consisteix a no saber quin tipus de nens, amb quins problemes i amb quins perfils lingüístics ens referim. Per ajudar-nos en aquesta tasca s'han proposat una sèrie de criteris d'identificació. D'una banda hi ha els criteris d'identificació per inclusió i exclusió que es refereixen als requisits mínims que un individu ha de tenir per ser inclòs dins de la població TEL, o per contra, els problemes i alteracions que s'han de presentar per identificar un individu com TEL. Segons el criteri d'inclusió formen part de la població TEL els nens amb un nivell cognitiu mínim, que superin un screening auditiu en freqüències conversacionals i no presentar ni lesió cerebral ni un quadre autista. En canvi si ens basem en el criteri d'exclusió no formaran part de TEL dels individus que presentin retard mental, deficiència auditiva, disturbis emocionals severs, anormalitats bucofonatorias, signes neurològics clars, o trastorns del llenguatge provocats per factors adversos tant socioculturals com ambientals.
Però no es pot ser tan contundent, ja que s'ha comprovat la coexistència de TEL amb retard mental, amb hipoacúsia i amb altres trastorns.
Un altre criteri utilitzat és el de la discrepància on s'assumeix que els nens que presenten TEL han de tenir una diferència de 12 mesos entre edat mental o cronològica i llenguatge expressiu, 6 mesos de diferència entre edat mental o cronològica i llenguatge receptiu o 12 mesos de diferència
entre edat mental o cronològica i edat lingüística composta (llenguatge expressiu i receptiu).
Es pot identificar TEL en base a la seva evolució el que suposa un gran obstacle ja que li donem el caràcter de durador i resistent.
L'últim criteri utilitzat d'identificació de TEL és el criteri per especificitat s'entén que els nens amb TEL no poden presentar altres patologies i s'assumeix la normalitat dels individus TEL en tots els aspectes excepte en el lingüístic.
Aquest criteri és el que dóna lloc a una sèrie d'investigacions en què s'enquadra la memòria de treball focus d'interès d'aquest treball.
Les primeres investigacions sobre la presència de determinades deficiències cognitives en nens TEL derivar dels estudis piagetians sobre pensament lògic o operatori. En totes elles es van utilitzar una sèrie de tasques d'índole cognitiva no estandarditzades on els requisits verbals eren mínims. Els nens presentaven un retard significatiu en tasques operatòries, com ara resolució de problemes espacials, tasques numèriques, raonament lògic i raonament imaginatiu.
En aquests primers passos en la recerca d'un dèficit cognitiu no es va poder establir un quadre de dèficit que expliquessin el trastorn del llenguatge en TEL.
La següent generació d'estudis cognitius en nens TEL és la que es defineix com a orientació de bottom-up en què s'assumeix que les funcions considerades superiors com, per exemple, el llenguatge es veuen afectades i depenen del funcionament d'altres funcions més bàsiques i psicològicament menys complexes com poden ser, la memòria, l'atenció ... S'ha investigat la relació entre processament perceptiu i TEL trobant-se un dificultat d'aquests nens per diferenciar sons de curta durada i seqüència ràpida. Els TEL també estan enlentecidos en tasques de denominació, evocació de paraules i en tasques no lingüístiques.
(Mendoza, 2001)
S'han relacionat també els trastorns del llenguatge amb memòria. S'ha vist que els nens TEL presenten problemes a nivell de memòria de treball que és una part de la memòria a curt termini que està involucrada en el processament i emmagatzematge temporal de la informació. Baddeley i Hitch (1974) suggereixen que la memòria de treball juga un paper important en el suport un rang ampli d'activitats cognitives diàries entre les quals hi ha el llenguatge (Gathercole i Baddeley, 1993). La relació existent entre memòria de treball i llenguatge es veu confinada a l'assumpció de la necessitat de processar la informació lingüística entrant i emmagatzemar durant un espai de temps per poder enfrontar-se amb existeixo al'entrada lingüística i així arribar a una correcta comprensió.
Una fallada en aquest sistema ja sigui d'emmagatzematge o processament de la informació lingüística en aquest cas portaria a problemes en comprensió.
En un intent d'aclareixen en quina mesura es veu afectada la memòria de treball en nens TEL, s'han fet estudis per determinar l'habilitat d'aquests nens en enfrontar-les tasques que requereixen processament i emmagatzematge de la informació lingüística. A continuació s'exposen una sèrie d'estudis que intenten aclarir la situació de la MT en aquests nens.

dijous, 29 de novembre del 2012

LLEGIR A LA PANTALLA

LLEGIR A LA PANTALLA


Guix d'infantil, núm 47 setembre 2012. 23

LA VEU

QUÈ PODEM  FER PER PREVENIR ELS PROBLEMES DE VEU QUE AFECTEN UNA GRAN PART DEL PROFESSORAT?

Guix d'infantil núm 59, gener 2011. 47

dilluns, 26 de novembre del 2012

EL SÍNDROME D'ASPERGER

Aquest és un vídeo on es mostra a 20 celebritats que tenen Síndrome d'Asperger i han triomfat: Isaac Newton, Nikola Tesla, Albert Einstein, Vernon Smith, Glenn Gould, Syb Barret, Steven Spielberg, Temple Grandin, Dan Aykroyd, Bill Gates, Gary Numan, Tim Burton, Daryl Hannah, Keanu Reeves, Satoshi Tajiri, Bram Cohen, Rafer Alston, Craig Nicholls, Pip Brown "Ladyhakwe" i Clay març.

És una forma de motivar els Aspergers a convertir la seva condició en un avantatge i tirar endavant.



Amb això resolc alguns dels meus dubtes.

Autistes o Aspergers?

La diferència més evident entre els autistes d'alt funcionament i els Asperger està en l'aparició dels símptomes i en la presència o absència de llenguatge i retard mental en la primera infància. En els autistes, els símptomes apareixen abans i són més greus.

«En edats posteriors, algunes persones amb autisme es posen al dia en el seu desenvolupament lingüístic i com adults són indistingibles de les persones amb Síndrome d'Asperger», va dir a kindsein.com la doctora Frith. "Aquesta és la raó principal per la qual els metges i investigadors troben difícil pensar sobre l'autisme i la Síndrome d'Asperger com categories completament separades».

L'altra raó, segons Frith, és que «en els casos rars en què hi ha més d'un nen afectat a la família, amb el present criteri de diagnòstic un pot tenir autisme i un altre síndrome d'Asperger. I, no obstant això, tots dos tenen els mateixos riscos genètics, presumiblement ».

diumenge, 25 de novembre del 2012

SISTEMA EDUCATIU DE FINLANDIA

http://www.youtube.com/watch?v=Pr6c0k3yBj0

Vídeo molt interessant del sistema educatiu Finlandes.
Aspectes destacats del vídeo:
  • 45 minuts de classe, i després 15' d'esbarjo, ja que considerent que passats els 15' els alumnes no estàn al 100%
  • els mestres estàn molt ben valorats i considerants per això per poder ser mestres se'ls demanen notes molt elevades.
  • La educació és gratuïta, per evitar la marginació
  • Faci fred, calor, nevi, plogui... tothom va al pati a jugar.
  • Tot i que hi han canvis de govern, segueix el mateix sistèma educatiu
  • Finlandia només té 1% de fracàs escolar.
Personalment crec que és important que reflexionem sobre totes aquestes coses, crec que s'han d'anar prenent mesures, per tal d'arreclar el nostre sistema educatiu, Finlandia és una gran model.

BIBLIOGRAFIA PER ADOLECENTS

A l'escola de pràctiques es va realitzar una xerrada per a pares amb alumnes adolescents aquestes són algunes de les bibliografies que vaig poder recullir, esperó que us serveixin.

BIBLIOGRAFIA per alumnes adolescents (3r - 4rt ESO)

  • Lienas, Gemma. El diari groc de la Carlota. Empúries Narrativa. 2010

  • Martín, Andreu i Ribera, Jaume.  El diari vermell del Flanagan. Columna jove. 2004.

  • Lienas, Gemma. El diaria Vermell de la Carlota. Empúries narrativa . 2004

BIBLIOGRAFIA per a pares amb fills adolescents

  • Goleman, Daniel. Intel·ligència emocional. Kairós. 2000

  • Gardner, Howard. Inteligencias múltiples, la teoría en la práctica. Paidós transicions. 2006

  • Goleman, Daniel.  Intel·ligència social, la nova ciència de las relacions humanes. Kairós. 2007

Aspectes importants tant per joves com per pares:

  • Consulta jove: 93 7579210 (línia oberta)

  • Servei d'atenció a la salut sexual i reproductiva-ICS, Ronda de Joan prim 35, 1r pis Mataró
          dimecres 9h- 13h i 15h a 18 h. (consulta gratuïta)

          www.joves.mataro.org


        


dimarts, 20 de novembre del 2012

EL SÍNDROME D'ASPERGER

El síndrome d'Asperger o trastorn d'Asperger és un conjunt de condicions mentals i conductuals que forma part dels trastorns de l'espectre de autista. S'enquadra dins dels trastorns generalitzats del desenvolupament (CIE-10, Capítol V, F84). La persona afectada mostra dificultats en la interacció social i en la comunicació de gravetat variable, així com activitats i interessos en àrees que solen ser molt restringides i en molts casos estereotípiques.

Es diferencia de l'autisme infantil primerenc descrit per Kanner i d'altres formes menys específiques que en el trastorn d'Asperger no s'observa retard en el desenvolupament del llenguatge, no existint una pertorbació clínicament significativa en la seva adquisició. No hi ha retard, per exemple en l'edat d'aparició de les primeres paraules i frases, encara que poden existir particularitats qualitatives (per exemple gramaticals) que cridin l'atenció, així com una preservació generalitzada de la intel · ligència. [1] [2] Encara que la edat d'aparició i detecció més freqüent se situa en la infància primerenca, moltes de les característiques del trastorn es fan notòries en fases més tardanes del desenvolupament, quan les habilitats de contacte social comencen a tenir un paper més central en la vida del subjecte.

La persona que el presenta pot arribar a tenir una intel · ligència superior a la mitjana, encara que en la gran majoria dels casos, el QI global de l'individu sol ser normal, a diferència de l'Autisme d'Alt Funcionament, trobant-se una superioritat del CI verbal sobre el manipulatiu. Ocasionalment, els individus amb Asperger exhibeixen un maneig verbal atípic o excepcional, però, en aquelles tasques verbals per la realització dels quals requereix un grau elevat d'interacció social, les puntuacions verbals poden arribar a baixar. [14] [15] Els subjectes diagnosticats amb Asperger presenten certs estils de processament cognitiu alternatius molt particulars, mostrant particularment la capacitat d'observar i assenyalar detalls que escapen a la majoria de les persones neurotípicas, i, sovint, habilitats especials en certes àrees del processament.
Les persones que no són autistes (neurotípicas) posseeixen un sofisticat sentit de reconeixement dels estats emocionals aliens (empatia). La majoria és capaç d'associar informació sobre els estats cognitius i emocionals d'altres basant-se en pistes atorgades per l'entorn i el llenguatge corporal de l'altra persona. Les persones amb Síndrome d'Asperger (SA) no posseeixen aquesta habilitat, és a dir, no són empàtiques, es pot dir que tenen una mena de «ceguesa emocional». Per a les persones més severament afectades pot resultar impossible fins i tot reconèixer el significat d'un somriure o, en el pitjor dels casos, simplement no reconèixer cap altre gest facial, corporal o qualsevol altre matís de comunicació no verbal. De la mateixa manera, el control voluntari de la mímica facial pot estar compromès. És freqüent que els somriures "voluntàries" en les fotografies familiars siguin una col · lecció de ganyotes sense gràcia. Per contra, els somriures espontanis solen ser normals. Les persones amb SA en general són incapaços de "llegir entre línies", és a dir, se'ls escapen les implicacions ocultes en el que una persona li diu de forma directa i verbal, i tenen una discapacitat semàntica que els impedeix processar o generar missatges aquells
significats ambigus o simultanis que són comuns en la conversa, i de vegades inconscients de l'existència mateixa d'aquesta dimensió del llenguatge, si bé, amb el temps, poden arribar a entendre-la.
Aquestes circumstàncies comporten nombrosos problemes durant la infància i la vida adulta. Quan una mestra pregunta a un nen amb Asperger que ha oblidat el seu treball escolar "Què passa, el teu gos es va menjar la teva tasca?», El nen amb Asperger romandrà silenciós tractant de decidir si ha d'explicar a la seva mestra que ell no té gos i que, a més, els gossos no mengen paper. És a dir, el nen no comprèn el sentit figurat de la pregunta, o no pot inferir el que la mestra vol dir a partir del seu to de veu, postura o expressió facial. Davant tanta perplexitat, el nen podria respondre amb una frase totalment sense relació al que s'està parlant (com per exemple, «Sap que el meu pare s'ha comprat un ordinador nou?»).
Davant això, i la manca de detecció de la síndrome d'Asperger, erròniament la mestra podria concloure que el nen és arrogant, insubordinat o «estrany».
És important notar, però, que pel fet que és un trastorn amb un grau de gravetat variable, alguns pacients s'aproximen a un nivell de normalitat en les seves habilitats de comprensió i interpretació dels senyals no verbals. Troben particularment aclaparant el contacte ocular i, per tant, sovint l'eviten.
Aquesta falta de contacte ocular pot portar a majors dificultats per interpretar emocions alienes a la forma com ho interpreten els altres.
Els pacients afectats per la Síndrome d'Asperger solen mostrar obsessions per temes específics com, per exemple, l'astronomia, els dinosaures, la construcció de maquetes, els mitjans de transport (per exemple els trens o avions) o els ordinadors i arriben a dominar aviat seva àrea d'interès.
A causa d'aquest fenomen, Hans Asperger va cridar als seus joves pacients "petits professors", pel fet que pacients de tan sols tretze anys d'edat coneixien la seva àrea d'interès amb la professionalitat d'un professor universitari.
En termes generals són atrets per l'ordre i la classificació de les coses. Quan aquests interessos coincideixen amb una tasca útil des de l'àmbit material o social, l'individu amb Asperger pot aconseguir una vida àmpliament productiva.
En la carrera per dominar el seu interès, els individus amb Asperger sovint manifesten un raonament extremadament refinat, una gran concentració, una actitud perfeccionista i una memòria tenaç.
De la mateixa manera, la síndrome d'Asperger pot també causar problemes en la interacció social normal amb els pares, ja que els nens no responen als patrons típics de socialització. Les dificultats per interpretar les subtils pistes de la comunicació no verbal poden portar al pacient a conflictes freqüents i fins i tot a ser ignorat en les seves necessitats bàsiques. El nen o adolescent amb Asperger sovint se sent confós perquè no és capaç de comprendre en què es va equivocar o per quina raó és rebutjat pels altres.
El resultat d'aquests rebuigs sol derivar en problemes de depressió, ansietat, nerviosisme, ressentiments, ira, conductes antisocials, obsessives i agreujament de conductes inapropiades, amb el conseqüent aïllament social.
Els afectats en edat preadolescent i adolescent solen ser víctimes de marginació i assetjament escolar pels seus companys d'estudis, de manera que aquesta circumstància dificulta la seva integració social futura i el seu avanç en els estudis.

divendres, 16 de novembre del 2012

DROGUES

DROGUES

 

ELS PARES TAMBÉ PODEM FER PREVENCIÓ:

Gràcies als resultats d’un gran nombre d’estudis científics, avui coneixem quins són els principals factors que afavoreixen l’inici o el manteniment de comportaments que, com el consum d’estimulants i drogues de síntesi, suposen un risc per a la salut dels fills.
Com passa amb altres drogues, els factors de risc pel consum d’estimulants i drogues de síntesi poden ser individuals, socials i familiars. Així, els adolescents que tenen més dificultats per mantenir les seves decisions personals davant la pressió dels amics, els qui viuen en un entorn molt permissiu en relació a l’ús de drogues, o els qui han crescut en famílies que mantenen uns lligams afectius febles, estan més exposats a desenvolupar problemes relacionats amb el consum de drogues.
D’altra banda, també es coneixen alguns factors de protecció que disminueixen la possibilitat d’iniciar o mantenir un consum de drogues potencialment perjudicial, i ajuden a prendre les decisions mes saludables per a un mateix i per als altres. Entre aquests factors hi trobem, per exemple, una bona adaptació a l’escola o el fet que els pares estableixin als fills posicionaments clars i estables en relació al consum de drogues.
Prevenir el consum i l’abús de drogues en general, i d’estimulants i drogues de síntesi en particular, consisteix a debilitar els factors de risc i potenciar els factors de protecció per tal de fer joves menys vulnerables a diferents situacions de risc amb què es poden trobar al llarg de la seva vida, com ser convidats a provar una droga, primeres relacions sexuals, decidir tornar a casa de “paquet” d’algú que ha begut. etc.
Cal afavorir que els fills disposin d’uns recursos que els permetin fer front al seu dia a dia amb autonomia i més o menys èxit. Aquests recursos són els que s’activen davant la decisió de consumir qualsevol mena de droga; com els estimulants o les drogues de síntesi.

BIBLIOGRAFIA:

dijous, 15 de novembre del 2012

TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI


TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI


QUÈ SÓN I COM AFECTEN?

L’anorèxia nerviosa, la bulímia i els trastorns per afartament són malalties que es caracteritzen per l’adopció de conductes anòmales davant l’alimentació, i per la insatisfacció davant la propia imatge corporal. La persona que els pateix menja poc o impulsivament fins a afartar-se, vomita, fa exercici de forma exagerada, abusa dels laxans o pren diürètics, sempre amb el desig insatisfet d’estar prima.


QUI AFECTEN?

Els trastorns del comportament alimentari (TCA) afecten més del 5% dels adolescents i joves, però també es produeixen en adults.

Estan causats per una combinació de factors (biològics, psicològics, socials i culturals) que fan que la persona arribi a perdre el control sobre el cos, la ment i la conducta. Les persones que els pateixen tenen l’objectiu d’aprimar-se però mai no es veuen prou primes; s’aïllen, esdevenen insegures i tenen l’autoestima baixa, però no reconeixen que alguna cosa va malalment.


QUÈ SÓN I QUINES CONSEQÜÈNCIES TENEN?

L’ANORÈXIA nerviosa es caracteritza per començar i portar una dieta restrictiva amb el desig d’arribar a un pes per sota del normal i mantenir-lo. Aquesta pèrdua de pes es un inici és voluntaria, però després la persona malalta perd el control sobre el seu cos.

LA BULÍMIA nerviosa es distingeix de l’anorèxia per l’adopció de conductes de purga amb l’única finalitat de no augmentar de pes i disminuir-lo.

EL TRASTORN PER AFARTAMENT, en què s’ingereixen grans quantitats de menjar, té com a conseqüència immediata el sobrepès, l’obesitat i tots els riscos que hi estan associats.

Tots aquests TCA produeixen alteracions biològiques i psicològiques importants en les persones malaltes i també els ocasionen un greu procés de desadaptació a l’entorn, que els aïlla dels amics i amigues i altera seriosament les relacions amb la familia.

La familia, que veu modificats els seus hàbits i relacions, pateix intensament la malaltia i com a conseqüència tendéis a la desorganització. En la gran majoria de cosos és necesaria l’ajuda terapéutica.


COM ES TRACTEN?

Han de dur a terme el tractament dels TCA equips multidisciplinaris de professionals especialitzats per atendre les complicacions mediques, psicològiques, socials i familiars que sorgeixen. No hi ha un tractament únic estàndard de la malaltia, sinó que s’ha d’adaptar a les característiques de cada persona.


QUÈ CAL FER DAVANT D’UN CAS DE SOSPITA?

En funció de l’edat de cada persona, cal consultar el seu pediatre o metge, i si la persona es nega a rebre ajuda i tractament perquè considera que no pateix cap malaltia, cal fer-li veure la importancia dels riscs físics, psicològics i socials a què està esposada, la seva gravetat i la necessitat de seguir un tractament expecialitzat quan calgui.


RECOMANACIONS PER EVITAR RISCOS


L’autoimposició de dietes restrictives i /o peculiars d’alimentació, així com l’adhesió excesiva als models culturals i a l’esteriotip físic d’estar prim, són un greu perill per a la salut i una porta d’entrada als TCA.

Per evitar el risc dels TCA són molt importants els hàbits saludables en l’alimentació de la familia: dietes completes, equilibrades i en companyia. Almenys un cop al dia, per dinar o per sopar, la familia s’hauria de reunir per compartir l’àpat. També caldria fomentar l’esperit crÍtic enfront de les exigències de la moda i l’exagerada valoració de l’aparença física.


BIBLIOGRAFIA:

Servei d’orientació de l’associació contra l’anorèxia i la bulímia (ACAB)

http://www.gencat.cat/salut