QUAN ELS ALUMNES VEUEN AMOR DE PARE EN EL MESTRE I DILIGÈNCIA EN EL SEU APROFITAMENT, VÉNEN DE GUST A L'ESCOLA.
JOSEP DE CALASSANÇ, 1633

dijous, 21 de març del 2013

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE


Conèixer i analitzar el camí que segueix un alumne que presenta dificultats, des del moment que es dóna l’alerta fins que es realitza el diagnòstic i es comença a treballar a l’aula. La finalitat d’aquest projecte és entendre tot el procés des de l’inici fins al final, amb l’objectiu de poder ajudar als alumnes.
Poder analitzar quins són els signes d’alerta, que ens han cridat l’atenció, perquè creiem que hi ha alguna dificultat. Analitzar les proves que realitzen al centre, i assessorar a la família correctament, per tal de dur a terme un bon diagnòstic. Utilitzar correctament el diagnòstic diferencial de l’alumne, per tant, si és necessari aplicar protocols, plans individualitzats, adaptacions de matèries...


Al finalitzar el pràcticum I, vaig fer la proposta de treball i el meu objectiu es centrava en dos alumnes en concret, un asperger i una dislèxia, treballar amb ells, fer plans individualitzats, adaptacions... A mesura que he anat veient més cosetes m’ho he replantejat, crec que serà molt més enriquidor poder analitzar tot el procés, des de la detecció inicial fins al treball amb l’alumne un cop ja està diagnosticat. Per això em centraré només amb un alumne.
He decidit fer aquest canvi d’aire a la proposta pel fet de poder analitzar i conèixer amb profunditat tots els passos que segueix l’alumne, la família, els especialistes, professors, etc. Poder analitzar i valorar tots els resultats per tal d’enfocar el treball a l’aula.
El projecte té previsió de continuïtat en el futur immediat, volem saber quines dificultats té aquest alumne i poder ajudar-lo en tot allò que estigui al nostre abast.
El semestre anterior ja vaig realitzar les pràctiques en aquest centre.



Intervenció psicoeducativa en l’àmbit de l’educació bàsica de 12 a 16 anys en un centre educatiu escolar, Escola Pia Sant Anna Mataró.
Es tracta d’un alumne de primer d’ESO nou al centre, en Marc. Prové d’una altre escola del mateix barri i té un germà beso al centre. El seu tutor ha observat que en l’àrea de llengües té força dificultats per expressar-se i extreure les idees principals del text. Fa una derivació a l’equip psicopedagògic de l’etapa perquè observin si realment hi ha dificultats.
El projecte es desenvolupa dins del centre educatiu; detecció per part dels mestres, valoració del psicopedagog de l’etapa, treball amb l’equip de mestres de l’alumne i amb l’alumne en concret. El diagnòstic diferencial per part d’un especialista es desenvoluparà en un centre extern a l’escola, no hi ha cap tipus de vinculació amb el centre educatiu.
La pràctica educativa en la qual es desenvolupa el projecte: aula-equip de mestres i centre educatiu.
Algunes de les variables d’anàlisi són; Com es realitza la detecció inicial per part del tutor? Quin tipus de proves es decideixen passar des de l’escola? Com s’utilitza el diagnòstic diferencial que proporciona la família al centre educatiu? Com es treballa amb l’alumne que presenta trastorns de llenguatge?