QUAN ELS ALUMNES VEUEN AMOR DE PARE EN EL MESTRE I DILIGÈNCIA EN EL SEU APROFITAMENT, VÉNEN DE GUST A L'ESCOLA.
JOSEP DE CALASSANÇ, 1633

dilluns, 25 de març del 2013

BONA ORTOGRAFIA SENSE ESFORÇ: COM REDUIR FINS A UN 80% LES FALTES ORTOGRÀFIQUES GRÀCIES A LA PNL



Daniel Gabarró Berbegal
Mestres, Psicopedagog, expreofessor de Magisteri, 
professor Universitari, Llicenciat en humanitats, expert en PNL.

dijous, 21 de març del 2013

ACTIVITATS PDI


flash
RECURSOS FLASH pàgina web on un grup de mestres ha recollit activitats classificades per àrees i nivells. Hi ha enllaços directes a les pàgines originàries de les activitats i la majoria es poden desar a una unitat compartida del servidor per tal que es puguin activar des de qualsevol ordinador de l’escola connectat en xarxa. Està editada en castellà tot i que també hi ha activitats en català. Hi ha activitats de lectoescriptura molt interessants!



genmagic

PÀGINA PER GENERAR FÀCILMENT ACTIVITATS PER PDI. Algunes d’elles es poden imprimir! MOLT RECOMANABLE! Es pot treballar directament sobre una activitat o bé modificar-la segons les necessitats. Estan classificades per matèries (llengua, matemàtiques, medi…) i tant en podem trobar en català com en castellà. És interessant l’apartat FITXES PER A PDI amb activitats per utilitzar directament amb la pantalla digital.



granjamates1

CÀLCUL MENTAL AMB SUMES I MULTIPLICACIONSDivertits jocs per treballar les SUMES (Fins el 10 o fins el 100) i les multiplicacions d’una xifra. Cal escollir l’animal que porta el resultat de les operacions que es presenten. Una forma molt divertida i original de treballar el càlcul mental!



dvd-formacio

Accés als materials del CURS TELEMÀTIC: D206 "ús metodològic de les pissarres digitals Des d’aquí us podeu descarregar els diferents fitxers i materials del curs per tal d’imprimir-los i començar a praticar.




preescriptura

PREESCRIPTURA:exercicis de preescriptura per utilitzar amb la pissarra digital amb l’alumnat d’Educació Infantil. Els alumnes poden resseguir el traç de les lletres, els números i paraules senzilles. Les paraules són en castellà.




logoedu3

ELS INTRUMENTS DE L'ORQUESTRA DE BENJAMIN BRITTENamb una obra del compositor anglès Benjamin Britten, la “Guia d’orquestra per a gent jove”, s’estudia per separat les diferents famílies d’instruments que componen l’orquestra simfònica: els de corda, els de vent de fusta, els de vent de metall i els de percussió. Els alumnes poden treballar els diferents instruments i fer ús de la PDI i les noves tecnologies per donar a conèixer els seus treballs.




taules
Jocs per treballar les taules de multiplicar.És un bon recurs per treballar amb la PDI però també es pot utilitzar amb els ordinadors utilitzant el ratolí. És un recull de jocs de programari lliure que tenen com a objectiu memoritzar les taules de multiplicar; una manera molt divertida d’aprendre! Indicat per alumnes Cicle Inicial i Cicle Mitjà.




longitud
Mesures de longitud.Per a Cicle Superior. Els alumnes aprendran a mesurar objectes, transformar i passar a diferents unitats de mesures de longitud… Pàgina ideal per començar a introduir el tema de les mesures de longitud amb els alumnes.



mapes
Geografia.Localització geogràfica de diferents comarques, municipis, el relleu i els rius de diversos països i de tot el món. A través de mapes interactius. Permet configurar fins a 4 nivells de dificultat.




pdi2
ACTIVITATS PREPARADES PER PDI EN CATALÀ
Pàgina on podem trobar un ventall molt ampli d’activitats classificades per diferents nivells i pensades per treballar directament amb la PDI.




cano
EL PORTAL DEL CANÓ DE PROJECCIÓ Diferents aplicacions pensades per a PDI distribuïdes i classificades per Infantil, Primària, Secundària i Educació Especial.




nombres-perduts
ELS NOMBRES PERDUTS Aplicació en CATALÀ on cal descobrir els nombrs que han desaparegut a les sumes, les restes o bé les multiplicacions. Ideal per Cicle Inicial i Cicle Mitjà. Els nombres es veuen i es distingeixen molt bé.




lletres3
EL TRAÇ DE LES LLETRES Activitat per treballar el traç amb lletra lligada de totes les lletres de l’abecedari.




reporteducacio
INFORMACIÓ I RECURSOS SOBRE PDI Portal del Servei Educatiu Baix Llobregat-6 del Departament d’Educació. A la Mediateca hi trobareu recursos i informació molt útil per treballar amb les PDI a l’aula




pdi
PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS AMB LA PDI I ACTIVITATS TIC Portal educatiu amb informacions i recursos per treballar amb la PDI des d’Educació Infantil fins a Secundària. Hi ha un accés a tot tipus d’activitats programades per nivells educatius i programacions d’activitats amb l’ordinador.




posa-ho-be
POSA-HO BÉ: ACTIVITATS DE COMPRENSIÓ LECTORA Activitats per treballar la comprensió lectora molt útil si es treballen amb le projector. Els alumnes han de llegir la frase que apareix a la pantalla i, clicant o prement amb el llapis sobre el dibuix cal que el canviïn en funció de la situació i els elements que s’hi descriuen.Molt útil per alumnes amb dificultats de comprensió lectora i alumnes de Cicle Inicial.




dictat
DICTATS ON HI MANQUEN LLETRES Recurs per treballar el dictat amb gran o petit grup. Es poden treballar fins a vuit dictats ja preparats. Al principi de cadascun d’ells es pot triar la lletra o les dues lletres que es volen treballar i, un cop escollides, apareix el dictat les paraules no contenen les lletres que havíem escollit. Útil per treballar confusions de lletres b/d, p/q…



PRESENTACIÓ DEL PROJECTE


Conèixer i analitzar el camí que segueix un alumne que presenta dificultats, des del moment que es dóna l’alerta fins que es realitza el diagnòstic i es comença a treballar a l’aula. La finalitat d’aquest projecte és entendre tot el procés des de l’inici fins al final, amb l’objectiu de poder ajudar als alumnes.
Poder analitzar quins són els signes d’alerta, que ens han cridat l’atenció, perquè creiem que hi ha alguna dificultat. Analitzar les proves que realitzen al centre, i assessorar a la família correctament, per tal de dur a terme un bon diagnòstic. Utilitzar correctament el diagnòstic diferencial de l’alumne, per tant, si és necessari aplicar protocols, plans individualitzats, adaptacions de matèries...


Al finalitzar el pràcticum I, vaig fer la proposta de treball i el meu objectiu es centrava en dos alumnes en concret, un asperger i una dislèxia, treballar amb ells, fer plans individualitzats, adaptacions... A mesura que he anat veient més cosetes m’ho he replantejat, crec que serà molt més enriquidor poder analitzar tot el procés, des de la detecció inicial fins al treball amb l’alumne un cop ja està diagnosticat. Per això em centraré només amb un alumne.
He decidit fer aquest canvi d’aire a la proposta pel fet de poder analitzar i conèixer amb profunditat tots els passos que segueix l’alumne, la família, els especialistes, professors, etc. Poder analitzar i valorar tots els resultats per tal d’enfocar el treball a l’aula.
El projecte té previsió de continuïtat en el futur immediat, volem saber quines dificultats té aquest alumne i poder ajudar-lo en tot allò que estigui al nostre abast.
El semestre anterior ja vaig realitzar les pràctiques en aquest centre.



Intervenció psicoeducativa en l’àmbit de l’educació bàsica de 12 a 16 anys en un centre educatiu escolar, Escola Pia Sant Anna Mataró.
Es tracta d’un alumne de primer d’ESO nou al centre, en Marc. Prové d’una altre escola del mateix barri i té un germà beso al centre. El seu tutor ha observat que en l’àrea de llengües té força dificultats per expressar-se i extreure les idees principals del text. Fa una derivació a l’equip psicopedagògic de l’etapa perquè observin si realment hi ha dificultats.
El projecte es desenvolupa dins del centre educatiu; detecció per part dels mestres, valoració del psicopedagog de l’etapa, treball amb l’equip de mestres de l’alumne i amb l’alumne en concret. El diagnòstic diferencial per part d’un especialista es desenvoluparà en un centre extern a l’escola, no hi ha cap tipus de vinculació amb el centre educatiu.
La pràctica educativa en la qual es desenvolupa el projecte: aula-equip de mestres i centre educatiu.
Algunes de les variables d’anàlisi són; Com es realitza la detecció inicial per part del tutor? Quin tipus de proves es decideixen passar des de l’escola? Com s’utilitza el diagnòstic diferencial que proporciona la família al centre educatiu? Com es treballa amb l’alumne que presenta trastorns de llenguatge?



dijous, 14 de març del 2013

PAUTES I ESTRATÈGIES


PAUTES I ESTRATÈGIES PER FACILITAR L'ACCÉS A LA PRELECTURA I PREESCRITURA EN ALUMNES QUE PRESENTEN DIFICULTATS D'APRENENTATGE:
Pautes específiques:
1. Utilitzar un sistema fonològic per a l'aprenentatge de la lectura i
l'escriptura.
2. Treballar la consciència fonològica durant tota l'etapa d'infantil.
3. Utilitzar una imatge que representi el so de cada grafia.
4. Utilitzar una imatge que representi la forma de cada grafia.
5. Utilitzar objectes de referència que pugui veure, tocar i escoltar.
6. Treballar amb estímuls de colors (per exemple: classificar vocals i
consonants per colors).
7. Treballar amb plastilina les lletres (amb xurros de plastilina, donar
forma a les lletres i després fer-los passar la mà per sobre de la lletra,
emetent el so simultàniament). Dislèxia
Educació infantil
8. Pintar amb el dit les lletres a l'esquena, a la mà, a l'aire i a l’arena i jugar
a endevinar-les.
9. Treballar l'abecedari amb diferents textures.
10. Treballar per projectes.
11. Confeccionar diccionaris personalitzats amb fotos d'objectes quotidians
del nen.
12. Reforçar la motricitat fina.
13. Reforçar la motricitat gruixuda.
14. Utilitzar per a l'aprenentatge, rimes, cintes i suports audiovisuals.
15. Llegir al nen, a casa diàriament.

Pautes generales a l’aula:
1. Treballar amb plastilina i/o amb arena, les formes geomètriques, els
nombres etc.
2. Utilitzar consignes lingüístiques positives i que impliquin una acció
lúdica (en lloc de “ anem a treballar...” “anem a divertir-nos...”).
3. Cercar reforços visuals i/o auditius per treballar el vocabulari, els colors,
els dies de la setmana... (programes informàtics, CD...).
4. Familiaritzar-se amb l'ordinador, ja que serà una eina fonamental en el
seu procés d'aprenentatge.
5. Treballar els dies de la setmana, confeccionant un calendari visual amb
dibuixos o fotos significatius de cada dia.
6. Tenir l'aula o l'habitació decorada amb molts reforços visuals (per
exemple, si estem treballant la lletra “B”, tindrem fotos o retallades de
revista d'objectes que comencin per la mateixa lletra).
7. Segons l'edat, podem començar a utilitzar la gravadora com a eina
compensatòria (enregistrar cançons, vocabulari, colors...).
8. Tenir a l'aula joguines multisensorials.
9. Reforçar les àrees en les quals ells se sentin còmodes i potenciar-les al
màxim.
10. No hem de forçar-los a llegir, ja que només aconseguirem l'efecte
contrari. Els adults han de llegir al nen diàriament.
11. Utilitzar mapes mentals, esquemes visuals, mapes conceptuals i murals
interactius i/o manipulatius com a mètode d'estimulació. Dislèxia
Educació infantil
12. A l'aula i a casa, reforçar la taula de treball, amb targetes visuals que
puguin ajudar a treballar o a recordar un concepte així com els hàbits
(per exemple, un dibuix amb una mà aixecada per demanar el torn...).
13. No donar al nen més d'una instrucció a causa de la dificultat de
memòria.
14. Buscar un esport o una activitat extraescolar en la qual ells destaquin o
no tinguin moltes dificultats.

dimecres, 13 de març del 2013

REPENSAR LA EDUCACIÓN

LA VANGUARDIA, DOMINGO 10 MARZO 2013.
J. SUBIRATS, catedrático de Ciencias Política e investigacion IGOP-UAB